Rozhovor s Martinem Strejciusem, jedním ze zakladatelů Vzdělávací společnosti

Rozhovor s Martinem Strejciusem, jedním ze zakladatelů Vzdělávací společnosti

Z malé skromné myšlenky vznikla společnost, která už dnes působí na 40ti školách s více než tisícem moderovaných her. Pomáháme také lidem v exekucích.

Martin Strejcius, finanční konzultant a akcionář Assetio Management a.s., ale také spoluzakladatel finanční hry VSFG, zaměřenou na online vzdělávání finanční gramotnosti pro poradce, klienty a vůbec pro celou širokou veřejnost. Hra si získává stále větší oblibu a tak jsme Martina oslovili, aby nám ji více popsal.

 Na počátku vzniku hry Život podle Vás stojíš ty Martine a Hugo. Jak jste to měli na začátku vy dva s finančním plánováním, než jste se této oblasti začali od roku 2017 naplno věnovat? 

Tak já jsem začínal s finančním plánováním v roce 2010 a Hugo (jako ředitel) už někdy v roce 2000. Takže zkušeností pro finanční hru bylo poměrně dost a už v té době jsme řešili, že chceme mít finančně gramotné klienty.

Nicméně až v roce 2017 jsme s Hugem přišli s myšlenkou udělat analýzu formou hry a jelikož jsem už od základní školy měl pozitivní vztah k deskovkám, tak jsme začali myšlenku tvořit v Excelu a následně přešli na online. V neposlední řadě je potřeba zmínit i Františka (brácha od Huga), který přispěl svými zkušenostmi a šel do toho s námi.

 V roce 2018 vzniká pod vaší iniciativou Vzdělávací společnost pro finanční gramotnost (dále VSFG) za účelem rozvíjení finanční gramotnosti ve školách i ve firmách. Tušili jste už tehdy jakým směrem se chcete vydat nebo šlo primárně o obecnou motivaci předávat zkušenosti z oblasti finanční gramotností?

Než jsme založili VSFG, tak bylo odehráno asi 80 her v excelu s klienty a na základě zpětných vazeb se to nabalovalo. Online verze měla být usnadněním vzdělávací myšlenky pro klienty a jak je posunout dále. Nakonec z malé skromné myšlenky vznikla společnost, která už dnes působí na některých školách a má za sebou přes 1000 moderovaných her.

Čím jste takhle rychle vyrostli jako VSFG? Předci jen za 5 let je to poměrně rychle.
Jednak jsme měli super lidi z IT, co nám pomohli v začátcích a projekt „Život podle Vás“ rostl jak malé dítě doslova „před očima“ Čím jsme byli náročnější, tak tím pomaleji to šlo a během prvních dvou let jsme shodili první verzi a s pomocí grafika vytvořili novou. Pak přišel COVID-19 a díky tomu, že projekt je online, tak jsme se přesunuli z fyzických her na online. Dnes v podstatě kombinujeme online setkání s tím fyzickým.

Jak si vysvětluješ celospolečenský nezájem o finanční gramotnost v Česku z průběhu 90.let a počátku 21.století, což jak předpokládám, byl právě v roce 2018 váš impuls jak tuto situaci změnit?

Peníze byly vždy tak trochu tabu pro moji a starší generaci, což se v posledních letech naštěstí mění. Naším impulsem bylo dát výjimečný nástroj našim klientům, aby mohli vzdělávat efektivně i svoje děti a nebylo to takové tabu jako za našich let.

 Vyvinuli jste online hru On-line hra Život podle vás. Měli jste nějaký vzor (šablonu), podle které jste hru vyvíjeli a do jakého cíle jste se chtěli dostat? Nebo se spíš jednalo o vývoj s metodou pokus-omyl?

Herní průmysl je o pár mechanikách, které se kombinují dle daného tématu. Za šablonu by se dala vzít finanční analýza, díky které jsme od klientů zjišťovali potřeby v kombinaci s herními technikami – takže ano, byl to občas takový pokus-omyl, abychom zjistili kudy jít a kudy ne.

 Můžeš hru popsat v číslech?  (tedy kolik už ji hrálo lidí, kolik ji hrálo žáků, kolik se zapojilo škol)

Tuhle analýzu bude dobře umět nová verze „Finanční hra“, ale hrubých číslech jsme kolem 3000 hráčů a asi 40 škol, které se rozjeli až po roce 2021.

 Jaký byl dosavadní AHA moment, který jste od uživatelů díky jejich zkušenostem získali?

Většinou ty zkušenosti jsou od našich klientů, kde s jejich souhlasem jsme z jejich příběhů udělali události co jsou ve hře, takže bych spíše doporučil si zahrát a AHA-momenty uvidíte sami.

 Dá se i zároveň z analýzy hry mezi řádky zobecnit v čem jsme jako Češi v nakládání s penězi specifičtí?

Ze hry se dá vyčíst spoustu věcí. Primárně z té první hry, kdy je každý hráč opatrnější a pravdivější. Jinak ano, dá se vyčíst z průběhu hry, jestli máte před sebou člověka, který se věnuje více investicím, zážitkům, pojištění, myslí na rezervy anebo je to spekulant.

Nerad házím všechny do jednoho pytle, ale pokud jsou Češi v něčem specifičtí, tak je to jejich šestý smysl „jak to obejít.“

 Jaké máte s hrou další plány?

Spoustu sil se nyní upíná k nové verzi „Finanční hra“ ve které bude větší možnost si hrát s úvěry, pojistkami, investicemi co jsou z reálných dat a aktualizovanými daty z reálného českého trhu. Takže teď je hlavní cíl spustit tuto verzi a následně spustit verzi pro školy, aby se dané téma vešlo do 40min výuky.

 Co si myslíš o formátu výuky finanční gramotnosti na základních a středních školách? 

Zatím jsem se moc nesetkal s tím, že by se učila finanční gramotnost nějakou hravou formou, ale občas jsou alespoň přednášky s bankovními poradci, ze kterých se dá také vzít alespoň něco ze základů.

Co jsme se bavili s řediteli základních škol a vysokých škol, tak se jim náš projekt líbil, ale školní osnovy k tomu bohužel mnohdy nejsou přizpůsobené, takže chápu i učitele,  kteří ty nástroje nemají.

 Jak si vysvětlit, že v ČR máme  bezmála 800 tisíc osob v exekuci? (převedeno na obyvatelstvo to znamená, že v exekuci je přibližně 7,5 procenta obyvatel ČR.)

Tak člověk v exekuci je důsledek chování a je málo takových, kteří si za to nemohou sami.

Jeden důvod je finanční gramotnost a druhým důvodem je stud toho dotyčného, že si ani neřekne o pomoc.

Nicméně i pro lidi v exekucích jsme také měli programy za pomoci právníků a ty co měli zájem, tak se povedlo dát nazpátek mezi ekonomicky fungující, ale bavíme se tady o cca 10%.

 Pokud bys měl vypíchnout jednu knihu, jeden film (dokument) o finanční gramotnosti, o co by se jednalo?

Wow, fakt jen jeden film nebo knihu?

Jelikož tohle bude číst i ta mladší generace, která vyhledává „instantní informace“, tak za mě by to byl dokument Vzestup peněz, který má 6 dílů.

Pro moji generaci by to byl film Sázka na nejistotu. A pro tu starší generaci, co si raději vezme knihu, by se jednalo o titul Nejbohatší muž v Babyloně.

 Co byla konkrétně Tvá největší životní investice?

Děti. Jednoznačně děti!

Děti jsou investice o které nevíte jak dopadne, mnohdy je to vlastní sebereflexe kterou můžete vyhodnotit až v čase, který už nevrátíte!

Nicméně, abych si svou investici potvrdil, tak mám dvě děti :-)