Petr Novotný z Investičního webu: “Dnešní doba je složitá. To však neznamená, že v ní nejsou příležitosti.”

Petr Novotný z Investičního webu: “Dnešní doba je složitá. To však neznamená, že v ní nejsou příležitosti.”

Jak byste zhodnotil současné ekonomické dění v roce 2023.

Máme za sebou první investiční čtvrtletí roku 2023. Zažili jsme takzvaný lednový efekt, kdy investoři mají většinou pozitivní náladu a na začátku roku se snaží udělat větší sázky než kdykoli jindy v roce. Takže jsme viděli větší příliv likvidity a s ní je velmi  často spojován růst. Jenže po silném lednu přišlo vystřízlivění. Hodně investorů vsadilo na to, že velmi brzy přestaneme řešit inflaci a růst úrokových sazeb. Ovšem během února byly tato témata stále na stole a investoři se vrátili zpět do negativního módu, který byl vidět v roce 2022 a stahovali své sázky. Do toho přišla v průběhu března bankovní krize v Americe a krachy tamních regionálních bank. Takže to byla první tři měsíce taková horská dráha. Nakonec ale vyšel první první kvartál pro akcie pozitivně. Nyní probíhá druhý kvartál a znovu řešíme, kdy Fed přestane zvyšovat úrokové sazby a kdy uvidíme nějaký citelný pokles inflace. Aktuálně vidíme dopady bankovní krize, které se projevuje v náladě půjčovat peníze, a to se týká celého vyspělého světa. V Evropě máme navíc stále válku a evropská ekonomika je na hraně recese.

A co se děje na alternativních trzích? 

Ukázalo se, že dlouhá krypto zima musí jednou skončit. Když je dlouho extrémní pesimismus, tak pak velmi rychle přijde změna trendu a obrátka. Může to být krátkodobá spekulativní věc, ale i na té se dá vydělat, což ukázal Bitcoin. Ten byl připravený na dobrou náladu na akciovém trhu s tím, že se nějakým způsobem sveze nahoru a poroste. Bitcoin je (zatím) letošním dosavadním vítězem (+cca 70%) a může se stát v rámci dalších aktiv i vítězem celého roku 2023.

Na loňské říjnové Assetio konferenci jste řekl: “Osobně jsem zažil několik velkých krizí, včetně té nejbližší z roku 2008. Když ji porovnám se současností, přijde mi, že nyní je zde více bezprecedentních věcí. Jak se tato situace s půlročním časovým posunem změnila?

Tento můj názor je velmi podobný, avšak nyní procházíme přerozdělením geopolitické moci. Dříve investoři víc řešili makroekonomickou situaci nebo vyloženě hospodaření firem, dnes do toho vstupuje geopolitika, která do investování historicky nikdy tolik nevstupovala. 

Válka na Ukrajině je stále regionální konflikt, avšak s globálními dopady. To ukazuje, že dochází k  novému dělení světa. To by se měli investoři pokusit zohlednit ve svém portfoliu. Zároveň je to věc, která se velmi těžko analyzuje. Nejsou na to žádné tabulky ani knížky, zbývá nám se v rámci této situace adaptovat. Doba je složitá, to ale neznamená, že v ní nejsou příležitosti. Sám za sebe jsem spíše konzervativním investorem a snažím se mít většinou svého portoflia mimo veřejné trhy např. v rámci Verdi fondu farem.