Rozhovor na téma spolupráce s developery - Jana Valouchová

Rozhovor na téma spolupráce s developery - Jana Valouchová

Pro kolik developerských projektů jste již vyřešila financování v rámci hypoték pro klienty a jak dlouho se tomu věnujete?

První spolupráci v této oblasti jsem začala v roce 2015. Největší boom nastal v roce 2020, kdy všeobecně trh s hypotékami začal stoupat. Dlouhodobě spolupracuji se dvěma většími developery v Olomouci, kteří staví prakticky pořád. V posledních třech letech se k tomu přidalo i pár menších projektů jak v Olomouci, tak v okolí Brna. 

V čem je Vaše přidaná hodnota v rámci spolupráce s developery?

Jsem schopna jim nabídnout fungující systém pro správu a předávání kontaktů, díky tomu klienti, co financují skrze mě, neskončí jen u sjednání hypotéky, ale projdu s nimi celý proces přes čerpání, až po splnění posledních podmínek. Právě poslední bod je zásadní, protože většina mých spolupracujících developerů má postupné placení kupní ceny a tudíž pro prodávajícího realitního makléře by to bez mé pomoci znamenalo mnohem větší dokládání podkladů. 

Jaké benefity můžete nabídnout klientům, kteří kupují developerský projekt a rozhodnou se financovat přes Vás?

Rozhodně to jsou moje zkušenosti právě s hypotékami pro financování developerských projektů. Znám všechny úskalí, které klienty můžou potkat. Právě v případě koupě bytu, který je ve výstavbě, je velice důležitý výběr banky. Komplikace se totiž můžou objevit například ve formě posunutí termínu dostavby apod. Z mé strany jde tedy o kompletní servis od srovnání bank, až po to, kdy se klienti dostanou k vyčerpání úvěru.

Jaká je Vaše rada pro klienty, kteří se rozhodnou koupit byt od developera ve výstavbě?

Určitě si o daném projektu a developerovi zjistit co nejvíce informací. Ověřit si, jak probíhají platby u developera a s finančním poradcem si projít, co to pro mě znamená, že kupuji byt, co není hotový. Některé banky mají u developerských projektů i zvýhodněné podmínky, tak je dobré po tom pátrat. Naopak některé banky zase neumí financovat konkrétní typy projektů. Je tedy třeba, zjistit si všechny podmínky, aby nenastal problém s čerpáním. Ono není zas tak složité hypotéku na developerský projekt schválit, ale někdy může být obtížné ji vyčerpat.