Tisková zpráva k proběhlé konferenci společnosti ASSETIO (14.10.)

Tisková zpráva k proběhlé konferenci společnosti ASSETIO (14.10.)

<p>OLOMOUC - V pátek 14. října se v prostorách multifunkčního komplexu Nutrend World uskutečnila celodenní podzimní ASSETIO konference. V nabitém programu se představilo celkem šest řečníků, součástí byl také pracovní workshop.</p>

“Po období Covidu zažíváme další nelehkou dobu spojenou s válečným konfliktem na Ukrajině. Finanční branži to prozatím míjí a dopady války se v našem byznysu neprojevují tak intenzivně jako v ostatních sektorech. V letošním roce se naplnil trend zvyšujících se úrokových sazeb, který razantně snížil poptávku po hypotékách. Každá taková situace má své plusy a mínusy a přináší s sebou nové typy příležitostí, kterých jsme si vědomi. Proto postupně přesouváme pozornost na koncept komplexní správy, poradenství a servisu našich dlouholetých  klientů. Postupně se nám daří překlápět hypoteční byznys do ostatních segmentů jako jsou pojištění a investice. U pojistek se v porovnáním s loňským rokem bavíme o stoprocentním nárůstu. Zároveň můžeme těžit z toho, že vznikají další projekty, které nás obohacují o nové příležitosti. Příkladem může být intenzivnější provazba s Real Estate byznysem, kterou realizujeme na nejrůznějších developerských projektech. Dalším důležitým milníkem tohoto roku pro nás bylo vyplacení historicky první dividendy,” uvedl na začátku programu Jan Bartušek, předseda správní rady společnosti ASSETIO Solution a.s..

Mezi hlavní vystupující hosty patřil ekonom Dominik Stroukal (Chief Economist at Roger), který prezentoval téma s titulem Proč se bojíme recese? "Máme ohromné množství rizik jako je válka, vysoká cena energií, inflace, rostoucí nezaměstnanost, vysoké úrokové sazby, zpomalený hypoteční trh, tlak na veřejné finance a další lockdowny a Covid. To vše je v tak velkém množství, které jsme doteď nezažili od druhé světové války. Tyto rizika jsou vychýlené směrem k těm negativním. Kdyby se nasčítaly, tak se něco špatného v současné době může stát. Letos zažíváme divoký rok,“ uvedl k současnému ekonomického dění.

Druhým řečníkem byl šéfredaktor investičního webu Petr Novotný. “Čechy primárně zajímají ryze česká témata jako jsou akcie na pražské burze. Dále se zajímají o malé firmy na trhu START, na který začali chodit. Vysoká čtenost se týká také zlata a vzácných komodit. Relativně čerstvě je to zájem o téma kryptoměn a svět blockchainu,“ prozradil k aktuálnímu trendu zájmu Čechů o investování.

V odpoledním bloku se představilo duo z úspěšného startupu Investown, který prezentovali Alan Pock Vyšín a Juraj Satoris. “Projekt jsme začali před patnácti měsíci,  jsme nejrychleji rostoucí český fintech za letošní i loňský rok. Naši službu momentálně využívá přes 55 tisíc uživatelů. Díky dobré uživatelské zkušenosti rosteme exponenciálně,” uvedl Alan Pock Vyšín k projektu Investown.

Závěrečným hostem konference byl konzultant Matěj Krejčí, autor knihy DigiDetox. “Je důležité si uvědomovat, co a jak používáme, jak nás to ovlivňuje a jak si chceme nastavit určité hranice a mantinely. Není to o tom tyto nástroje nepoužívat, ale spíše si uvědomovat, co to způsobuje, pokud je používáme. Nové technologie jsou dobrým sluhou, ale zlým pánem. To je základní myšlenka digi detoxu," uvedl závěrem k fenoménu závislosti na digitálních technologiích.